Kalk- en schimmelnagel


Basis behandelingen

Informatie

Een kalknagel is meestal een nagel die geinfecteerd is door een schimmel. Niet iedere kalknagel berust op een schimmelinfectie, maar vaak is een schimmel wel de veroorzaker. Schimmelinfecties van de nagels komen veel vaker voor dan men denkt. Daarom is het nuttig te weten hoe het er uitziet, wat de oorzaak is en wat er aan te doen valt.

Hoe ziet een kalknagel eruit ?

Een kalknagel door een schimmelinfectie is aanvankelijk wit of geel van kleur. Naarmate de schimmel dieper in de nagel groeit, verandert de kleur in geelbruin. De nagel ziet er dan verdikt, hobbelig en brokkelig uit en laat soms gedeeltelijk los. Zonder behandeling breidt de infectie zich steeds verder uit. Meestal is de grote teen het eerst en het meest uitgebreid aangetast. Soms is alleen sprake van aangetaste nagels, maar vaak bestaat er tegelijkertijd voetschimmel, het zogenaamde zwemmerseczeem. Soms ook zijn de aangetaste nagels het gevolg van een onbehandeld zwemmerseczeem, vooral als dit eczeem al langere tijd bestaat. Schimmelinfecties kunnen voorkomen in elke nagel aan hand en voet.

Hoe ontstaat een kalknagel ?

Zoals gezegd is een bepaalde schimmel verantwoordelijk voor de kalknagel. De schimmel maakt zogenaamde sporen aan, die in een warme en vochtige omgeving goed gedijen. Deze sporen kunnen lang besmettelijk blijven. Mensen komen veelal in contact hiermee via huisdieren en het lopen op blote voeten gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna's. Overal om ons heen zijn dus schimmels en sporen daarvan aanwezig, maar zij veroorzaken pas een infectie als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn.

Preventie

Belangrijk is het om de voeten steeds goed te wassen en af te drogen en schone sokken te dragen. Ook goede schoenen (minder transpiratie) dragen bij aan het voorkomen van schimmels.

Het is dus niet zo dat zwemmerseczeem of kalknagels wijzen op gebrek aan hygiƫne. Schimmelinfecties kunnen worden veroorzaakt door een complex van factoren.

Behandeling

Omdat een schimmelinfectie zich vaak langzaam uitbreidt is een goede en regelmatige behandeling nodig. Een kalknagel geneest nooit vanzelf. Ook al is de oorzaak weggenomen, dan duurt het nog een hele tijd voordat de nagel weer helemaal gaaf is geworden.

Overmatig eelt en kloven
Voetwratten
Likdoorns
Kalk- en schimmelnagel
Ingegroeide teennagels

Cadeaubon


Cadeaubon

Links

Cadeaubon
Cadeaubon

Contact

Medisch Pedicure Gerda Smit
Jagtlusterallee 6
7711 GE Nieuwleusen
Tel. 0529-483266
Mob. 06-81219066
Email. pedicuregerdasmit@gmail.com